הורים רבים מתמודדים כיום עם התנהגויות מסלימות או מקצינות של ילדים ומתבגרים: אלימות, תוקפנות, התנהגות כוחנית או סרבנית, זלזול בדמויות הסמכות, שימוש יתר במסכים, מצבי סיכון, הימנעות מבית ספר ועוד.
גם כשמדובר בבעיות התנהגות "קלות" יותר, ואף בילדים צעירים מאוד, יותר ויותר הורים מתקשים בהצבת גבולות וביישום הערכים והרצונות ההוריים שלהם. הורים אלה מגיעים לא פעם למצבים של שחיקה, תסכול, כעס וחוסר אונים למול ילדיהם.
כן. הורות היא לפעמים תפקיד קשה ומורכב. האינטנסיביות והעומס של חיי היום יום, והצורך לאזן ולתמרן בין הצרכים האישיים, המקצועיים והמשפחתיים, שוחקים את הסמכות ההורית, ומקשים על ההורים לפעול באופן אפקטיבי מול התנהגויות קיצוניות ומסלימות של ילדיהם.
שוב ושוב נשמעות טענות על חוסר יכולתם של הורים להציב גבולות. על קריסת הסמכות ההורית.
בסופו של דבר, ההורים מוצאים עצמם בודדים במערכה. נקרעים בין ציפיות החברה והתרבות לבין המצוקה וההתמודדות הבלתי אפשרית לעתים בבית. נעים בין תחושות של תסכול וחוסר אונים לבין חוויה של אשמה בלתי מוצדקת.
איך הגענו לזה?
בעידן הפוסט מודרני בו אנו חיים כיום חשוב לנו כהורים לסמוך על ילדינו, לאפשר להם פרטיות, חופש, חוויה של אמון, או במלים אחרות – "לשחרר", כפי ששמענו פעמים רבות מהסביבה. במקרים רבים, במיוחד כאשר אחד ההורים נוקט מצדו בגישה נוקשה וקשוחה מול הילד, בוחר ההורה האחר, במודע או שלא במודע, לנקוט בגישה ההפוכה דווקא ולהרפות עוד יותר מההשגחה והפעלת הסמכות ההורית.
אך איפה עובר הגבול בין מתן פרטיות ומרחב לצמיחה והתפתחות אישית של הילד לבין השארתו חשוף, פגיע וחסר הגנה? מה קורה כאשר הילד מגיע להתנהגויות שליליות ומקצינות, לאלימות או למצבי סיכון?
כיצד נוכל להחזיר לידינו את הסמכות ההורית ואת ההשגחה האמיתית על ילדינו?
גישת "הסמכות החדשה" היא גישה מובנית להדרכת הורים, המבוססת על המודל של פרופ' חיים עומר והמרפאה לסמכות הורית במרכז שניידר לרפואת ילדים, והיא מותאמת במיוחד לסייע להורים להתמודד במצבים אלה של בעיות התנהגות של ילדים ומתבגרים.
ייעוץ בגישת הסמכות החדשה מסייע להורים להבנות מחדש את סמכותם מול ילדיהם, וזאת תוך חיזוק העקרונות של שליטה עצמית והתמדה, נוכחות הורית, השגחה גמישה ומותאמת, ואם נדרש – גם היעזרות במערך תמיכה מהסביבה הקרובה.
במסגרת הייעוץ בגישה זו יקבלו ההורים כלים פרקטיים, מובנים ומפורטים ביותר שיסייעו להם לבסס עמדה הורית אחרת מול הילד, להגיב אחרת, להביא לצמצום משמעותי של בעיות ההתנהגות המסלימות ולשפר את האווירה ומערכות היחסים בבית.
כי לפעמים גם בהורות צריך "לחשב מסלול מחדש" – לנער את כל מה שחשבנו, שמענו או ידענו ולהגיב אחרת. לתת הזדמנות לגישה אחרת.
הסמכות ההורית החדשה היא סמכות עם מסר ברור ועוצמה – אך לא עם הפעלת כוח.
סמכות הורית שהמסר שלה לילד הוא: אני לא מוותר לך אבל גם לא מוותר עליך!
בין הנושאים המתאימים לייעוץ בגישה זו:
• התנהגות כוחנית, דורשנית או סרבנית של ילדים ומתבגרים.
• התקפי זעם, תוקפנות או אלימות כלפי אחים.
• חוסר שיתוף פעולה, עקשנות או התנהגות נמנעת של ילדים ובני נוער.
• נטייה של ילדים ובני נוער לשימוש יתר במסכים.
• היעדרויות ממושכות או הימנעות מבית הספר.
• בעיות התנהגות בגן הילדים.
• מערכות יחסים במשבר ואווירה לא נעימה בבית.
• תחושת שחיקה, חוסר אונים ותסכול של ההורים למול ההתמודדויות היום יומיות.
זהו ייעוץ קצר מועד, אינטנסיבי, פרקטי וממוקד מטרה.
הייעוץ מיועד להורים לילדים בגילאי 6 עד 18, והמפגשים מתקיימים עם ההורים בלבד.
הייעוץ נועד לסייע להורים לבנות סמכות הורית חדשה, המבוססת על נוכחות והשגחה הורית, המותאמות לגיל הילד ולנסיבותיו המיוחדות של כל מקרה.
במסגרת התהליך יינתנו להורים כלים מעשיים ואפקטיביים להתמודדות ולצמצום התנהגויות שליליות, וליצירת שינוי בבית תוך פרק זמן קצר יחסית.